1946
34 | Sağlık Meslek Liseleri Açıldı
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
1946
34 | Sağlık Meslek Liseleri Açıldı
Cumhuriyet kurulduğunda 554 hekim, 136 ebe vardı; diplomalı hemşire yoktu. Sağlık personeli yetiştirilmesi için projeler uygulandı. Erkek sağlıkçılara önem verildi, sağlık memurluğu mesleği geliştirildi; ebe okulları açıldı, Köy Enstitülerinde köy sağlıkçıları yetiştirildi; hemşirelik eğitimine hız verildi, laborant okulları açıldı.
Savaş yıllarında hemşirelik mesleğine olan gereksinmenin artması sonucu, Cumhuriyet döneminde açılan ilk hemşire okulu olan Kızılay Hemşire Okulu 21 Şubat 1925 tarihinde eğitime başladı. Eğitim süresi iki yıl üç ay olan bu okula başlangıçta kabul şartı okuryazar olmak iken; 1936 yılında ortaokul mezunları alınmaya başlanmıştır. 1946 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, bünyesinde açılan okullara ortaokul mezunlarını alınıyordu ve eğitim süresi 1958 yılına kadar 3 yıl, 1958’den sonra 4 yıl olmuştur.
1940’lı ve 1950’li yıllarda açılan bu okulların adı “sağlık koleji” idi. Kısa bir süre, 1950’lı yılların ortalarında ebelik ve hemşirelik hizmetleri birleştirilerek “ebe-hemşire” eğitilmeye başlandı; hatta bir ara “ebe-hemşire- laborant” adıyla çok amaçlı personel de eğitildi.
1961 yılında sağlık kolejlerinin sayıları arttırıldı. Bu okulların adı 1976 yılında “sağlık meslek lisesi” oldu. Sağlık meslek liseleri 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. Bu okullarda hemşirelik, ebelik, sağlık memurluğu, çevre sağlığı teknisyenliği, röntgen teknikerliği, laboratuvar teknikerliği gibi bölümler bulunmaktaydı.
Bu okullardan mezun olanların iş bulma konusunda sıkıntı çekmedikleri görülünce, 2012 yılında özel sağlık meslek liseleri de açılmaya başlandı.
1985 yılında üniversiteler bünyesinde eğitim süresi 2 yıl olan sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları açılmıştı. Bu okullarda hemşirelik ve ebelik programları da bulunuyordu. 1995’te Yüksek Sağlık Şurası'nda alınan kararla, hemşirelik eğitiminin yalnızca üniversitelerde sürdürülmesine karar verildi, böylece hemşirelik eğitimi verilen sağlık meslek liseleri ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları, sağlık yüksekokullarına dönüştürüldü. Sağlık meslek liseleri kapatılmamakla birlikte bu okullardan mezun olanlara “yardımcı hemşire” ve “yardımcı ebe” unvanları verilmesi kararlaştırıldı. Yardımcı teriminden hoşnut olmayan bir grup meslek üyesi bunun yerine kendilerine “sağlık elemanı” denilmesini savunmaktadır.
Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 23.06.2024