1970
50 | İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi Kuruldu
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi'nin (İSGÜM) kurulması ülkemizde bu alandaki bilimsel çalışmaları ve uygulamaları hızlandırmıştır.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
1970
50 | İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi Kuruldu
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi'nin (İSGÜM) kurulması ülkemizde bu alandaki bilimsel çalışmaları ve uygulamaları hızlandırmıştır.
Çalışma Bakanlığı tarafından, çalışma yaşamı konusunda yetiştirmek üzere ikisi ekonomi, biri de hekim kökenli olmak üzere 3 genç elemanı sınavla seçerek yurt dışına göndermiştir. Hekim olarak sınavı kazanan Dr. İsmail Topuzoğlu 1947 – 1951 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde iş sağlığı alanında çalışmalar yapmıştır. Ülkeye döndükten sonra İSGÜM’ün kuruluşunda büyük rol oynamıştır.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) desteği ile ülkemizde 1968 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Fon Projesi olarak 26 Mart 1969 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla İşçi Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi” (İSGÜM) kuruldu. Merkezi Ankara’da olan İSGÜM’e bağlı olarak bazı illerde laboratuvarlar açıldı.
İSGÜM’ün temel işlevlerinin başında, işyerlerinde ortam faktörlerinin değerlendirilmesi ve çalışanlarda ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarının tanı ve tedavisi bakımından diğer ilgili kurumlarla işbirliği yapmak gelmektedir.
İSGÜM, işyerlerinde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına yol açabilecek etkenlerin belirlenmesi için ileri düzeyde ölçüm, muayene ve araştırmalar yapmaya yetkili tek resmi kuruluştur. İSGÜM, laboratuvar çalışmaları kapsamında iç ortam havasından ve biyolojik ögelerden numuneler alır, ağır metal, gaz, solvent gibi maddelerin analizlerini yapar, gürültü, titreşim, termal konfor, aydınlatma ölçümleri yapar, elektrokardiyogram, röntgen filmi çekme, solunum fonksiyon testi ve işitme testlerini yapma olanakları vardır; işyerlerinde meslek hastalıklarına yönelik taramalar yapar.
İSGÜM örgütü içinde farklı iş kollarıyla ilgili görevlerini yapmak üzere mühendisler, hekimler, eczacılar, biyologlar, psikologlar, kimyagerler, fizikçiler gibi çeşitli meslek üyelerinin çalıştığı birimler vardır. İş sağlığı ve iş hijyeni laboratuvarlarında toz ölçümü ve sayımı ile solunum fonksiyon testleri yapılmaktadır, çeşitli kimyasal madde analizleri yapılmakta, gürültü ölçümleri, termal konfor ölçümü gibi çalışma ortamının koşullarını ölçme değerlendirme amacı ile kullanılan diğer araç ve gereçler mevcuttur.
İSGÜM’ün kurulması ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki bilimsel çalışmaları ve uygulamaları hızlandırmıştır.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar:
Nazmi Bilir (2021). Türkiye'de dünden bugüne iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri. Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı https://ssyv.org.tr/wp-content/uploads/2021/03/TURKIYEDE-DUNDEN-BUGUNE-IS-SAGLIGI-1.pdf
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 23.06.2024