1978
55 | Temel Sağlık Hizmetleri Bildirisi, Alma Ata’da İmzalandı
Küresel olarak kabul gören Temel Sağlık Hizmetleri Bildirisi (Alma-Ata Bildirisi) ülkemiz adına zamanın Sağlık bakanı Dr. Mete Tan tarafından imzalandı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
1978
55 | Temel Sağlık Hizmetleri Bildirisi, Alma Ata’da İmzalandı
Küresel olarak kabul gören Temel Sağlık Hizmetleri Bildirisi (Alma-Ata Bildirisi) ülkemiz adına zamanın Sağlık bakanı Dr. Mete Tan tarafından imzalandı.
Aslında “temel sağlık hizmetleri” terimi 1950’li yıllarda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Afrika’da yaptığı toplantılarda dile getirilmişti. Ama bir kavram olarak tanımlanması ve benimsenmesi 1970’li yılların sonunda oldu.
DSÖ 1970’li yılların ortalarında yaptığı değerlendirmelerle dünyada sağlık düzeyinin özlenenin çok altında olduğunu, gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunduğunu, hatta bazı ülkelerin kendi bölgeleri arasında dahi eşitsizlikler olduğunu ortaya koydu. O dönemde birçok ülkede sağlık hizmetlerindeki gelişme gerek nicelik, gerekse nitelik olarak toplumun gelişmişliğine uymamaktaydı. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan toplumlar ülkelerindeki sağlık hizmetlerinden memnun değildi.
Bu sorunları çözmek amacıyla DSÖ bir dizi kararlar aldı. Bunlardan ilki 1977 yılında 30. Genel Kurulu'nda “2000 Yılında Herkese Sağlık” hedefini kabul etmesidir. Bir yıl sonra 1978 yılında Kazakistan’ın o zamanki başkenti Alma-Ata’da (Almaty - Elmalı), hemen bütün ülkelerin ve ilgili uluslararası kuruluşların katılımı ile Temel Sağlık Hizmetleri (TSH) Konferansı toplandı. Bu konferans dünyada sağlık hizmetlerini geliştirme ve sağlık düzeyini iyileştirme ile ilgili politikaların belirlendiği bir toplantı oldu ve “2000 yılında herkese sağlık” hedefine varmak için izlenecek ilkeler belirlenip toplantı sonunda bir bildiri ile (TSH Bildirisi ya da Alma-Ata Bildirisi olarak bilinir) açıklandı. Çağımızdaki sağlık hizmetleri anlayışı bu toplantıda tartışıldı ve şekillendirildi.
Temel Sağlık Hizmetleri Konferansına Birleşmiş Milletlere üye olan bütün ülkeler ve sağlıkla ilgili uluslararası kuruluşların tümü katılmıştır. Dolayısıyla, TSH Konferansı sonunda yayımlanan bildiri bütün ülkelerin fikir birliği içinde aldıkları kararları ve ilkeleri kapsayan bir tür uluslararası sözleşme niteliğinde kabul edilmelidir.
TSH Konferansına Türkiye adına zamanın Sağlık Bakanı Dr. Mete Tan katıldı ve sonuç bildirisini imzaladı. Türkiye de bu bildiriyi kabul etmekle, TSH ilkelerini benimsediğini ve uygulayacağını açıklamış olmaktadır.
Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Prof. Dr. Zafer Öztek. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Son Güncellenme Tarihi: 06.04.2024