1981
57 | Genişletilmiş Bağışıklama Programı Uygulanmaya Başladı
Toplum bağışıklığı düzeyine erişebilmek için Dünya Sağlık Örgütü'nün desteğiyle yürütülen “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” Türkiye’de 1981 yılında uygulanmaya başladı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
1981
57 | Genişletilmiş Bağışıklama Programı Uygulanmaya Başladı
Toplum bağışıklığı düzeyine erişebilmek için Dünya Sağlık Örgütü'nün desteğiyle yürütülen “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” Türkiye’de 1981 yılında uygulanmaya başladı.
Aşılama çizelgesi ve aşılama hizmetlerinin nasıl yürütüleceği her ülke tarafından kendi koşullarına göre kararlaştırılır. Buna karşın, Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde toplum bağışıklığı düzeylerinin düşüklüğünü ve ülkeler arasındaki eşitsiz hizmetleri dikkate alarak 1974 yılında “Genişletilmiş Bağışıklama Programı”nı (GBP) (Expanded Programme on Immunization-EPI) geliştirmiş ve önermiştir. Altı hastalığa karşı korunma sağlayan bu programın ilk uygulaması Türkiye’de 1980-85 yılları arasında başlatılmıştır. Program giderek geliştirilmiş ve uygulamaya yeni aşılar eklenmiştir.
Bu programda temel olarak 6 tane aşı ile korunabilir hastalık (difteri, boğmaca, tetanos, verem, polio ve kızamık) hedeflenmiştir. Türkiye’de “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” (GBP) 1981 yılında başlamış, aşılama çalışmalarına 1985 yılındaki “aşı Kampanyası” ile hız verilmiştir.
GBP, Dünya Sağlık Örgütünün bağışıklık hizmetlerine önem ve öncelik verilmesi ve ülkeleri güdülemek için planladığı bir stratejik yaklaşımdır. Kuşkusuz asıl olan “sistematik aşılama” yani ülkenin kabul ettiği aşılama çizelgesine göre bağışlanma yaşına gelen çocukların bir düzen içinde aşılanmasıdır. Ancak, sistematik aşılama uygulamasının ciddi biçimde aksadığı yer ve durumlarda “kampanya aşılaması” programları düşünülmelidir.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar
T.C. Sağlık Bakanlığı (2024) Türkiye’de Bağışıklama Programı. COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu. https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77802/turkiyede-bagisiklama-programi.html
Elif N. Özmert (2008). Dünya'da ve Türkiye'de Aşılama Takvimindeki Gelişmeler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2008; 51: 168-175. https://www.cshd.org.tr/uploads/pdf_CSH_308.pdf
Wikipedia [İnternet]: Aşılama. https://tr.wikipedia.org/wiki/Aşılama
Katkıda Bulunanlar
Prof. Dr. Zafer Öztek. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Son Güncellenme Tarihi: 06.04.2024