09.08.1983
60 | Tıbbi Atıklar Toplanmaya Başlandı
Daha önceleri evsel atıklarla toplanan tehlikeli tıbbi atıklar 1983 yılında yapılan düzenleme uyarınca özel yöntemlerle toplanmaya başladı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
09.08.1983
60 | Tıbbi Atıklar Toplanmaya Başlandı
Daha önceleri evsel atıklarla toplanan tehlikeli tıbbi atıklar 1983 yılında yapılan düzenleme uyarınca özel yöntemlerle toplanmaya başladı.
Sağlık kuruluşları, özellikle hastaneler hastalık ajanlarıyla bulaşmış malzemenin, radyoaktif maddelerin, elektronik cihazların, ilaçların, serumların, çeşitli biyolojik ve kimyasalların kullanıldığı, tüketildiği ve atıldığı yerlerdir. Bu malzemeler usulüne uygun şekilde toplanmaz, saklanmaz, taşınmaz ve yok edilmezse sağlık çalışanlarına, hastalara ve genel olarak topluma zarar verebilir.
Dünya Sağlık Örgütüne göre “sağlık kuruluşları, araştırma kuruluşları ve laboratuvarlar tarafından oluşturulan bütün atıklarla evde yapılan tıbbi bakım (diyaliz, insülin enjeksiyonları) esnasında üretilen atıklar gibi küçük ya da dağınık durumda bulunan kaynaklardan çıkan atıklar” tıbbi atıklar olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemizde tıbbi atıklar konusunda ilk çalışmalar 09.08.1983 tarih ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 20.05.1993 tarih ve 21586 sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ile başlamıştır. Adı geçen yönetmelik 2005 ve 2017 yıllarında güncellendi.
Bu yönetmeliğe göre sağlık kuruluşları ürettikleri bütün atıkların miktarlarına göre büyük, orta ve küçük ölçekli sağlık kuruluşları olarak gruplanırlar. Tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması ve geçici depolanması sağlık kuruluşlarının, depolardan alınarak taşınması ve imha edilmesi belediyelerin, denetim ve yaptırım ise Çevre ve Orman Bakanlığının (günümüzdeki adı: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) sorumluluğundadır.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Prof. Dr. Zafer Öztek. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Son Güncellenme Tarihi: 27.04.2024