Ülkemizde 1992 yılından beri sürdürülmekte olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” uyarınca bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay “sadece” anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır. Bu kurallara uygun olarak bebeği doğar doğmaz annesinin göğsüne veren ve programdaki diğer koşulları yerine getiren sağlık kuruluşlarına Bakanlık bünyesindeki bir komisyonun değerlendirmesinden sonra “bebek dostu kuruluş” sertifikası verilir.
Söz konusu programa göre il genelinde doğum yapılan bütün hastanelerin bebek dostu hastane (BDH) olması, bütün birinci basamak sağlık kuruluşlarının (aile hekimliği birimleri, toplum sağlığı merkezi ve bağlı birimleri, entegre hastaneler) ve doğum yapılmayan dal hastanelerinin bebek dostu olması sağlanacaktır; bebek formüllerinin (mama) kullanılamaması yönünde önlemler alınacaktır.
Programa göre her yıl 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası ve 1-7 Ekim Emzirme Haftasında halk eğitimleri ve farkındalık oluşturma konusunda çalışmalar yapılacak, anne sütünün özendirilmesi amacıyla halk eğitimleri (Okullar, camiler, kadınlara yönelik kurslar, işyerleri vb. alanlarda) yapılacaktır.
Ülkemizde il merkezinde bulunan Çocuk Hastaneleri ile Doğum Yaptırılan Hastanelerin tamamının, birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarının en az %50’sinin bebek dostu hastane olan illere 5 yıl geçerli olmak üzere “Bebek Dostu İl” unvanı verilir. Ayrıca, bütün çalışanları emzirme konusunda eğitilmiş olan, müşterilerine biberon ve yalancı emzik kullanmanın sakıncalarını açıklayan, eczanede mama reklamını engelleyen eczanelere ise “Bebek Dostu Eczane” unvanı verilir.