Dünya Bankası, 1978 yılında “Sağlık ve Beslenme” birimini kurdu. Böylece, Banka sağlık sektöründe etkili olmaya başladı. Önce, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere ülkelere masraflarının Banka tarafından karşılanacağı kendi ülkelerindeki sağlık düzeyini değerlendiren araştırmalar yapmayı önerdi. Türkiye dahil birçok ülke bu öneriyi kabul ederek araştırmayı yaptı.
Daha sonra Banka, yapılan araştırmaları değerlendirmek üzere kongreler düzenlemeyi önerdi. Türkiye dahil ülkeler bu öneriyi de kabul ederek kendi ülkelerindeki sağlık düzeyini değerlendiren geniş katılımlı toplantılar düzenledir. Hemen bütün ülkelerde sağlık düzeyiyle ilgili önemli sorunlar olduğu ortaya çıktı.
Dünya Bankası ülkelere bu sorunları çözebilmeleri için uzun vadeli ve düşük faizli kredi verebileceğini önerdi. Türkiye ve 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarına kavuşan ülkeler de dahil olmak üzere çok sayıdaki ülke bunu olumlu karşıladı. Ancak, Dünya Bankasının kredi vermek için iki koşulu vardı: Aile hekimliği siteminin uygulanması ve genel sağlık sigortasının kurulması.
Böylece, Güney Amerika ülkelerinden Orta Asya ülkelerine kadar çok sayıdaki ülke bu önerileri kabul ederek kredi kullanmaya başladı. Dünyada bir akım halinde Bankanın önerdiği örgütlenme modelleri kurulmaya başlandı.
Bu etkilerin zirveye ulaştığı dönemde ülkemizde 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidara geldi ve tüzüğünde yer alan sağlıkla ilgili hususları gerçekleştirmeye başladı. Bu hususları içeren “sağlıkta dönüşüm” (sağlık reform) paketini 2003 yılında kamuoyuna duyurdu. Sağlıkta dönüşüm paketinde şu hususlar yer alıyordu: (1) Aile hekimliği sistemi; (2) Genel sağlık sigortası; (3) Özerk hastaneler; (4) Özelleştirme (kamu-özel ortaklığı). Bu yaklaşıma göre Sağlık Bakanlığı planlayıcı ve denetleyici olacak, sağlık hizmetleri büyük ölçüde özelleştirilecekti.
Bu paketteki adımların her biri gerçekleştirildi. 2004 yılında aile hekimliği sistemi kuruldu; 2005 yılında Kamu-Özel Ortaklığı çerçevesinde şehir hastaneleri ilk temel Mersin’de atıldı; 2006 yılında Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur birleştirilerek “Sosyal Güvenlik Kurumu” kuruldu; 2011 yılında “Kamu Hastaneleri Birliği” oluştu; 2002 yılında 271 özel hastane varken, bu sayı 2023 yılında 698’e erişti.