10.03.2005
82 | Evde Bakım Hizmetlerine Düzenleme Getirildi
Yaşlanan ülke nüfusunun önemli bir sorunu olan hastaların ve yaşlıların evde bakımlarına ilişkin ihtiyaca istinaden, Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik çıktı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
10.03.2005
82 | Evde Bakım Hizmetlerine Düzenleme Getirildi
Yaşlanan ülke nüfusunun önemli bir sorunu olan hastaların ve yaşlıların evde bakımlarına ilişkin ihtiyaca istinaden, Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik çıktı.
“Evde bakım” hizmetleri bütün dünyada giderek artan bir ihtiyaçtır. Evde sağlık hizmetleri farklı amaçlarla yapılır. Bunlar, iyileşme dönemindeki (nekahet) hastaların bakımları, kronik bir hastalığı olan hastaların hastaneye yatmaya gerek olmadan ve uzun süreli bakımları, hastaların hastane enfeksiyonlarından korunmaları, uzun süren yatak istirahati ve fizik tedavi gerektiren hastaların bakımları, tedavi maliyetlerini azaltmak amaçlarıyla yapılır. Evde bakım, hastaların sosyal ortamları içinde bakım görmelerini sağlar; hastanelerin yükünü hafifletir ve hastane yatırımlarında tasarruf sağlar.
Evde bakım hizmetleri kısa ya da uzun süreli olabilir; sosyal hizmet ya da tıbbi hizmet ağırlıklı olabilir; koruyucu, tanı koyucu, tedavi edici ya da rehabilite edici olabilir; sağlık personeli ya da aile bireyleri tarafından verilebilir.
Evde sağlık hizmetleri ülkemizde ilk olarak Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı 10 Mart 2005 tarihli 25751 sayılı Resmî Gazete’ de “Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile uygulamaya girmiştir. (Bu yönetmelik 2023 yılında güncellendi). 1 Şubat 2010 tarihi itibari ile de “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” kapsamında Sağlık Bakanlığına bağlı bütün sağlık kurum ve kuruluşları tarafından hizmet verilmeye başlanmıştır. Söz konusu yönetmelik evde bakım hizmetlerini şöyle tanımlar: “hekimlerin önerileri doğrultusunda hasta kişilere, aileleri ile yaşadıkları ortamda, sağlık ekibi tarafından rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlık ve bakım ile takip hizmetlerinin sunulması”.
Evde bakımı gerekenler, yalnız yaşayan ya da ailesiyle yaşamayan; engelli, yaşlı, yatağa bağımlı olanlar, morbid obez kişiler, yara bakımı gereksinimi olanlar, katater ihtiyacı olanlar, enjeksiyon yapılarak tedavisi devam edenler, damar yolundan tedavisi devam edenler, kronik hastalığı olanlar, terminal dönem (ölüme yakın) hastaları, hastaneden taburcu olup artık tedavisi evde devam etmesi gerekenler ve evde fizyoterapi, psikoterapi ihtiyacı olan hastalardır.
Ülkemizde evde bakım hizmetleri kamu ve özel hastaneler ve özel şirketler tarafından verildiği gibi birçok belediye tarafından da etkili biçimde verilmektedir.
Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 14.03.2024