Dünya Sağlık Örgütü, ruh sağlığı politikasını; ruh sağlığını geliştiren ve ruhsal bozuklukların toplumsal yükünü azaltmak için düzenlenmiş ilkeler, değerler ve amaçlar bütünü olarak tanımlamaktadır. Ruh sağlığı sorunları ve hizmetleri genellikle ihmal edilmektedir. Oysa, ruhsal hastalıklar en az fiziksel hastalıklar kadar sık görülmektedir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ruh sağlığının insan gelişimi ve yaşam kalitesi ile sıkı bir biçimde ilişkili olması, ruhsal bozuklukların dünya genelinde belirgin bir hastalık yükü oluşturması ve ruh sağlığı ile ilgili girişimlerin yaşama geçirilmesi için pek çok farklı sektörün katılımının gerekmesi sebebiyle ülkelere ruh sağlığı politikası, eylem planları ve programları oluşturmalarını önermektedir.
Bu öneriden hareketle ülkemizde Sağlık Bakanlığı, 2006 yılında bir “Ulusal Ruh Sağlığı Politika Metni” yayınladı ve buna dayanarak “Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı” (URSEP) (2011-2023) hazırladı. Bu planda bir ruh sağlığı hizmet ağının kurulması hedeflenmiştir. URSEP’te ruh sağlığı alanında yapılması planlanan dokuz amaç ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için stratejiler ve hedefler yer almaktadır.
URSEP (2011-2023)’in revize edildiği bu eylem planında ruh sağlığı alanında değişen gereksinmeler ve uluslararası örnekler kapsamında gerekli güncellemeler yapılarak 2021-2023 yıllarını kapsayan amaç, hedefler ve göstergeler belirlenmiştir.
Ruh sağlığı hizmetlerinde, ruh sağlığı sorunu bulunan kişilerin hastaneye yatırılmalarına ihtiyaç kalmayacak veya hastanede kalış sürelerini asgariye indirecek şekilde hayatlarını sürdürmelerine destek sağlayacak birey odaklı bir yaklaşım benimsenecektir. Ancak bu şekilde ruh sağlığı hastanelerine yatışlar azaltılabilecek ve ruh sağlığı alanında ihtiyaç duyulan hastane sayısının azaltılması ve özelleşmiş üçüncü basamak sağlık hizmetleri verme yönünde yeniden şekillendirilmesi mümkün olacaktır.
Eylem Planı ruh sağlığı hizmetlerinin toplum temelli ve bütüncül olarak sunulmasının güçlendirilmesi amacıyla; birinci basamak hizmetleri, toplum temelli hizmetler, sosyal bakım hizmetleri ve 2. ve 3. basamak ruh sağlığı hizmetleri ile koordinasyonun sağlanmasına yönelik faaliyetlere yer verilmiştir. Eylem Planının son amacı “Ruh sağlığı hizmetlerinde bütünleşik toplum temelli ruh sağlığı hizmet modelini hayata geçirmek, bireylerin ruh sağlığını takip etmek, korumak ve iyileştirmek” olarak belirlenmiştir. Son amaca ulaşmak için 40 faaliyet, 87 gösterge ve hedef belirlenmiştir