Artık, insanlar sağlık sorunlarının çözümü için yalnızca kendi ülkelerindeki olanaklarla yetinmiyorlar, başka ülkelerdeki hizmetlerden de yararlanmanın yollarını arıyorlar. Bu dolaşıma, yani, bireylerin koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmeti almak için yaşadıkları ülke dışındaki bir ülkeye gitmelerine sağlık turizmi deniliyor.
Sağlık turizmi günümüzde bir sektör haline geldi. Bu sektörün ana paydaşları sağlık kuruluşları, turizm, iletişim ve finans sektörleridir. Artık, bu konu bir ticari alan olarak görülmekte ve işletme, sağlık yönetimi, ekonomi gibi eğitim programlarında pazarlama dersleri arasında ele alınmaktadır.
Sağlık turizmi özellikle termal turizm, tıbbi turizm, yaşlı turizmi ve engelli turizmi gruplarında ele alınır. Türkiye’de bu türlerin hepsine yönelik hizmetler mevcuttur.
Ülkemizde 2010 yılında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Sağlık Turizm Birimi kurulmuştur. Daha sonra bu birim 2011 yılında, 663 sayılı KHK gereği Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı olarak yapılandırılmıştır. Bu birimin çalışmaları 23.07.2013 tarihli “Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Kapsamında Sunulacak Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönerge” ve 13 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde yürütülmektedir. Ayrıca, 7 Şubat 2015 tarihli bir genelge ile Bakanlık bünyesinde 12 üyeden oluşan “Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu-SATURK” oluşturulmuştur. Bu Kurul, tanıtım, fiyatlandırma, mevzuat ve sağlık kuruluşlarının akreditasyonu konularında çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’de 2011 yılından buyana sağlık hizmeti alan yabancı hastalar kayıt altına alınmaktadır (Yabancı Hasta Kayıt Sistemi).
Türkiye sağlık turizmi açısından çok önemli avantajlara sahiptir. Ülkemizde hastanelerin, özellikle özel hastanelerin bu konuya el atmaları sağlık turizmini hareketlendirmiştir. A sınıfı özel hastaneler başta olmak üzere birçok hastane yurt dışındaki tıbbi turizm fuarlarına katılmaya başlamış ve hastalara daha iyi hizmet vermek amacıyla “Yabancı Hasta Birimleri” kurmuştur. Sözü edilen hastaneler, hasta akışını sağlamak için giderek artan bir hızla uluslararası düzeyde akreditasyon belgesi almaktadırlar. Ayrıca, kaplıcaların çokluğu da önemli bir avantajdır. Yaşlı turizmi konusunda da ülkemiz ciddi girişimler içindedir. Ülkemiz özellikle, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sayıları artmakta olan yaşlı köyleri ve huzurevlerin varlığı, çok sayıda yaşlı nüfusa sahip gelişmiş ülkeler için çekici bir ülke konumundadır.
Türkiye’de yabancılara sunulan hizmetler arasında göz ameliyatları, diş ameliyatları, tüp bebek uygulamaları, saç ekimi, estetik ve plastik operasyonlar ve kalp ve damar hastalıkları tedavileri ilk sıraları almaktadır.