26.04.2014
91 | Diş Hekimliğinde Uzmanlaşma Dönemi Başladı
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
26.04.2014
91 | Diş Hekimliğinde Uzmanlaşma Dönemi Başladı
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı
Türkiye‘de sağlıkla ilgili bütün mesleklerin tanımları, görevleri, sorumlulukları ve eğitimleri 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun ile belirtilmiştir ve mesleklerle ilgili her türlü düzenleme bu kanuna göre yapılır. Bu yasanın birçok maddesi sonraki yıllarda güncelleştirilmiş, yasaya yeni meslekler eklenmiştir. Söz konusu yasanın çıktığı yıllarda diş hekimliği eğitimleri tıp fakültelerine bağlı bir programla yürütülmekteydi, diş hekimliği henüz hekimlik mesleğinden koparak tam olarak bağımsız bir meslek olmamıştı. Hatta, hekimlerin ve diş hekimlerinin meslek birlikleri ”Türk Tabip ve Diş Tabipleri Birliği” adıyla tek çatı altındaydı. Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1985 yılında ayrı meslek birlikleri olarak örgütlendiler.
Diş hekimliği geniş bir bilim alanıdır ve çok sayıdaki alt dallarının her biri yüksek bilgi ve deneyim gerektiren uzmanlık alanlarıdır. Ancak, 1219 Sayılı Kanundaki engelleyici hükümler nedeniyle uzunca bir süre bu dallarda ilerlemek ancak doktora eğitimleri şeklinde olabildi. Sonunda, adı geçen Kanuna 2010 yılında eklenen bir maddeyle ve 26.04.2011 2011 tarihinde kabul edilen 6225 Sayılı Torba Kanun ile günümüzde diş hekimleri 8 dalda uzmanlık eğitimi almalarının önü açıldı. Bu dallara daha sonra bir dal daha eklendi ve uzmanlık dallarının sayısı 9 oldu. Bu alanlarda daha önce doktora eğitimlerini tamamlamış olanlara ve kanunun yayınlandığı tarihte doktora eğitimlerini sürdürmekte olanlara eğitimlerini tamamlamaları halinde uzmanlık belgesi verileceğine ilişkin hüküm de söz konusu yasada yer almaktadır.
Yabancı dil şartını sağlayan diş hekimleri isterlerse 2012 itibarıyla her yıl ÖSYM tarafından eylül ayında düzenlenen ve 120 sorudan oluşan DUS'a (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) girerek uzman diş hekimi olabilirler.
Diş hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri şöyledir:
Ağız, diş ve çene cerrahisi (4 yıl )
Ağız, diş ve çene radyolojisi (3 yıl)
Endodonti (3 yıl)
Ortodonti (4 yıl)
Pedodonti (3 yıl)
Periodontoloji (3 yıl)
Protetik diş tedavisi (3 yıl)
Restoratif diş tedavisi (3 yıl)
Oral Patoloji (4 yıl)
Yurt dışından alınan uzmanlık belgesinin ülkemizde geçerli olması için ne yapılması gerektiği 2022 yılında yayınlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir. Buna göre, yurt dışında uzmanlık eğitimi vermeye yetkili olan bir sağlık kurumundan uzmanlık belgesi almış olanların talepleri halinde, yabancı ülkedeki Türk misyon şefliklerince onaylanmış uzmanlık eğitimine ilişkin belgeleri Sağlık Bakanlığı tarafından incelenir. Bakanlık, yabancı ülkelerde yapılan uzmanlık eğitiminin o ülkenin usul ve esaslarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını araştırır, kanıtlayıcı her türlü belge ve dokümanın verilmesini isteyebilir. Tanınmışlık listesinde olmayan bir kurumdan uzmanlık belgesi almış olanlar, aldıkları eğitimin niteliğine göre çeşitli eğitim ve sınavlara tabi tutulur ve başarılı olmaları halinde uzmanlık belgelerini tescili mümkündür.
Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 16.05.2024