27.10.2014
92 | Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları İçin Düzenleme Yapıldı
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çıktı. Böylece, hacamat, fitoterapi, sülük tedavisi gibi uygulamalar yasallaştı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
27.10.2014
92 | Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları İçin Düzenleme Yapıldı
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çıktı. Böylece, hacamat, fitoterapi, sülük tedavisi gibi uygulamalar yasallaştı.
Bilimsel olarak tedavi değeri kanıtlanmış, yan etkileri ve kişiye vereceği zararlar genel uygulamaya geçilmeden önce belirlenmiş ve minimuma indirilmiş tıbbi yöntemler dışındaki hiçbir kimyasal madde ya da yöntem insanlara uygulanamaz. Ancak, günümüzde “tamamlayıcı tıp”, “destekleyici tıp”, “alternatif tıp (?)” gibi adlarla bilinen uygulamalar birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir ilgi görmektedir. Bu ilgi sonucunda Sağlık Bakanlığı bu tür uygulamaları disiplin altına alabilmek ve zararlı uygulamalara göreceli olarak engel olabilmek için 27 Ekim 2014 tarihinde “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği” yayınlamıştır. Aslında bu uygulamaların hemen hiçbirinin hastalıkların kontrol ve tedavisinde etkili olduklarına dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Böyle olmakla birlikte bu uygulamalar artık ülkemizde yasaldır ve halk sağlığının önemi giderek artan konularından birisidir.
Dünya Sağlık Örgütü de dünyanın hemen her yerinde yaygın olan geleneksel tıp uygulamalarını disiplin altına alabilmek amacıyla bazı düzenlemelere gitmiştir. Hatta, 2018 yılında Alma-Ata Konferansının kırkıncı yılında Astana’da toplanan Temel Sağlık Hizmetleri Konferansı sonunda yayınlanan bildiride de (Astana Bildirisi) geleneksel tıp uygulamalarına yer verilmiş ve bu konuda hükümetler düzenlemeler yapmaya davet edilmiştir.
“Geleneksel ve tamamlayıcı tıp” batı tıbbını desteklemek üzere uygulanan, fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, teşhis ve tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü kuram, inanç ve deneyimlere dayalı, nasıl etkili olduğu açıklanabilen ya da açıklanamayan bilgi, beceri ve uygulamaların tümüdür.
Ülkemizde, yukarıda belirtilen yönetmeliğe göre Bakanlık tarafından yalnızca hekimlere ve kendi alanında uygulama yapmak kaydıyla diş hekimlerine yetki verilmiştir. Hekim ve diş hekimlerinin yetki alabilmeleri için kurslarda eğitim görerek sertifika almaları gerekir. Bu yönetmelik kapsamında eğitimi verilmeye başlanan alanlar şunlardır: Fitoterapi (bitkisel tedavi), akupunktur, kupa tedavisi, sülük tedavisi, hipnoz, ozon tedavisi, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik, larva uygulaması ve müzik terapisi.
Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını bilimsel bir temele dayandırmak amacıyla uygulama standartlarını belirlemek ve hizmet birimlerine izin vermek amacıyla “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Bilim Komisyonu” oluşturmuştur. Adı geçen yönetmeliğe göre Komisyon, Bakanlık görevlileri ve özellikle farmakoloji, farmakognozi, onkoloji, etik alanında çalışan seçilmiş uzmanların katıldığı 11 üyeden oluşur.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar
Serpil Tütüncü, Nilay Etiler (2017). Tıbbın Alternatifi Olmaz! Geleneksel, Alternatif Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları. Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu. https://www.ttb.org.tr/kutuphane/gatt_2017.pdf
Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamalarına Uluslararası Bakış Konferansı Bildirisi, 7-8 Mart 2014, İstanbul, Sağlık Bakanlığı. https://shgmgetatdb.saglik.gov.tr/Eklenti/5934/0/geleneksel-tip-kitabipdf.pdf
Katkıda Bulunanlar
Prof. Dr. Zafer Öztek. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Son Güncellenme Tarihi: 27.04.2024