02.01.2023
99 | Yurt Dışına Gitmek İsteyen Sağlık Çalışanı Sayısında Artış Olduğu Açıklandı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkilileri, 2023 yılında 3025 sağlık çalışanının yurt dışına gidebilmek için iyi hal belgesi almak üzere başvurduğunu açıkladı.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
02.01.2023
99 | Yurt Dışına Gitmek İsteyen Sağlık Çalışanı Sayısında Artış Olduğu Açıklandı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkilileri, 2023 yılında 3025 sağlık çalışanının yurt dışına gidebilmek için iyi hal belgesi almak üzere başvurduğunu açıkladı.
Üniversite reformunun yapıldığı 1933 yılında, Hitler Almanya’sından kaçıp Türkiye’ye gelen bilim insanlarının büyük katkıları olmuştu. Üniversitedeki 65 öğretim üyesinden 38 ‘i yabancıydı. Zamanın Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip göçmen bilim insanlarıyla yapılan anlaşmaları imza töreninde şunları söylemişti: “500 yıl önce İstanbul’u aldığımızda, Bizans’ın önde gelen bilim adamları ve sanatçıları ülkeyi terk ettiler. Bunlardan birçoğu İtalya’ya gitti ve orada Rönesans’ı başlattı. Şimdi Avrupa’nın aldıklarını bize geri vermesinin zamanı gelmiştir. Vatanımıza yenilikleri getirmenizi, böylelikle çağdaş düzene ayak uydurmamızı sağlamanızı ve yeni nesile çağdaş bilimde ilerleme yolunu göstermenizi umuyor, milletçe teşekkür ve saygılarımızı sunuyoruz”.
Yabancı profesörlerin ülkemizdeki tıp eğitiminin gelişmesine çok önemli katkıları oldu. Sayıları yirmiyi aşkın yabancı profesör Tıp Fakültesi ve diğer sağlık kuruluşlarında görev yaptı. Bunlar arasında yıllarca Türkiye’de kalan, Türk vatandaşı olan, hatta bu ülkede son nefeslerine kadar yaşayıp bu ülke topraklarına gömülenler oldu. Bu bilim insanları arasında Phillipp Schwartz bir patolog idi; Erich Frank iç hastalıkları alanında bir otoriteydi; Hugo Braun hijyen ve bakteryoloji profesörüydü; Albert Eckstein bir çocuk hastalıkları uzmanıydı; Hans Winterstein, fizyoloji bölümünün kurulmasına emek verdi. Ünlü cerrah Rudolf Nissen de İstanbul Tıp Fakültesinde görev yaptı.
Üniversite reformunun üzerinden çok fazla zaman geçmeden, 1940’lı yıllardan başlayarak önce eğitim görmek, daha sonra da çalışmak üzere üniversite mezunlarımız yurt dışına gitmeye başladılar. Bu akım 1960’lı yıllardan sonra hız kazandı ve giderek bir beyin göçüne dönüştü. Özellikle, hekimlerimiz başta ABD, Kanada, Almanya, İsviçre, İngiltere gibi ülkelere gittiler. Çok sayıda Türk hekimi seçkin tıp fakültelerinde ve sağlık kuruluşlarında öğretim üyesi, araştırıcı ve yönetici olarak çalıştı. Yaptıkları araştırmalar ve buluşları nedeniyle ödül alanları, kendi adlarına kürsü kuranları, uluslararası kuruluşlarda uzman ve yönetici olarak çalışanları, bir çok ülkede hükümetlere danışmanlık yapanları, yurt dışına davet edilerek cerrahi müdahaleler yapan Türk hekimlerini duymak artık olağan bir durum.
Türk hekimlerinin ve hemşirelerinin başka ülkelere gitme eğilimleri artıyor. Kaç hekim ve sağlık çalışanının göç ettiği kesin olarak bilinmese de hekimlerin göçlerindeki artış Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) web sayfasından izlenebilmektedir. TTB verilerine göre TTB’ye 2022 yılında “İyi Hal Belgesi” için başvuruda bulunan hekim sayısı ise 2.685’ dir. Bu belgeyi alan kişilerin ne kadarının yurt dışına çıktığı bilinmemektedir, ancak belge alma talebindeki artış göçün de arttığının önemli bir işaretidir. TTB’ye göre son 12 yılda yurt dışına giden Türk hekimlerinin sayısı 15.000 ‘den fazladır.
Hekimlerin ve diğer sağlık personelinin yurt dışına göçünde gidilen ülkelerdeki yaşama ve melek uygulamalarına ilişkin çekici nedenler önemlidir. Ancak, Türkiye’den göçü hızlandıran asıl nedenlerin ülkemizdeki yaşam koşulları, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, kötü çalışma koşulları, hekimlik mesleğinin giderek saygınlığını yitirmesi, tükenmişlik duyguları olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar
Türk Tabipleri Birliği. TTB ve Tabip Odaları Sağlık Bakanı’nın Hekim Göçünün Nedenine İlişkin İfadelerine ve Hareketine Tepki Gösterdi: Utanç Verici. https://www.ttb.org.tr/215yk22
Adem Çiçek (2024). Türkiye’deki Hekim Adaylarının Yurt Dışına Göç Etme Eğilimleri. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 8(2), 67-80. https://doi.org/10.52539/mad.1348476
Ali Özden (2017). Türk Tıbbının Tarihi. Güncel Gastroenteroloji Dergisi. Aralık 2017 - 21/4 - pp. 251-256. https://guncel.tgv.org.tr/journal/72/pdf/100546.pdf
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 23.06.2024