Osmanlı döneminde 1905 yılında ilk çocuk sanatoryumu açılmış, tüberkülin üretimi ve uygulaması 1910-1913 yılları arasında başlamıştı. 1914 tarihinde yayınlanan “Emrazı Sariye ve İstilaiye Nizamnamesi”nde vereme de yer verilmiştir. 1918 yılında Dr. Besim Ömer (Akalın) önderliğinde, İstanbul’da, 1922 yılında Dr. Behçet Uz önderliğinde İzmir’de Veremle Mücadele Cemiyetleri kurulmuştur.
Cumhuriyet döneminin ilk Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam, o dönemin önemli hastalıkları olan sıtma, trahom, frengi ve lepra mücadelesi için özel örgütler kurmuş, fakat veremle mücadeleyi parasal nedenlerle gönüllü dernekler olan veremle mücadele cemiyetlerine bırakmıştı. Bu cemiyetler veremle savaş dispanserleri çalıştırmaktaydı.
Bakanlık da mücadeleye yasal düzenlemeler yaparak, dispanser ve sanatoryumlar açarak destek vermiştir.1923 yılında yine Bakanlığın onayı ile İstanbul Özel İdaresince ilk verem savaş dispanseri faaliyete geçmiştir. Bakanlık tarafından 1930 yılında Ankara ve Bursa’da, 1935’te Trabzon’da 1945’te Adana ve Eskişehir’de, 1946 yılında Rize ve İstanbul’da (Fatih), 1947’de Adapazarı’nda dispanserler açılarak faaliyete geçirilmiştir.
Türkiye’de veremle savaş alanındaki öncü kişilerden birisi Dr. Tevfik Salim Sağlam’dır. 1927 yılında Dr. Tevfik İsmail Gökçe ile beraber daha önce kurulmuş olan derneği canlandırarak “İstanbul Veremle Mücadele Cemiyeti”ni kurdu ve 1963 yılına kadar başkanlığını yaptı; Türkiye’deki ilk Akciğer Hastalıkları (fitizyoloji) kürsüsünü kurdu; eşi Naile Hanım'ın parasal desteği ile "Naile Sağlam Tüberküloz Enstitüsü'nü" kurdu. Bütün mal varlığını verem savaşına bağışladı. Türkiye'de veremle savaş alanında yapılan başarılı çalışmalar nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, 1950'de Yakın ve Orta Doğu Uluslararası Verem Savaşı Merkezi’nin Türkiye'de kurmaya karar verdi ve merkezin başkanlığına Dr. Sağlam seçildi.
Verem ile sistemli mücadele 1945 yılında başladı; veremle savaş derneği sayısı 48’e erişti; dernek olmayan yerlerde veremle savaşın Bakanlık tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. 1948 yılında 48 yerel dernek birleştirilerek Türkiye Ulusal Verem Savaş Derneği kuruldu. 1949 yılında BCG aşı kampanyalarına başlanılmasına karar verildi ve ilgili personelin eğitilmesi, orduda ve okullarda sağlık muayenelerinin yapılarak gerekli önlemlerin alınması kararlaştırıldı. 15.04.1949 tarihinde yayınlanan 5368 sayılı Verem Savaşı Hakkındaki Kanun ile devletin veremle savaştaki politika ve programları netleştirildi.
1960 yılında Sağlık Bakanlığı veremle savaş konusunda daha fazla sorumluluk alarak Verem Savaşı Genel Müdürlüğünü kurmuştur. Daha sonra bu Genel Müdürlük bağımsız daire başkanlığı oldu. 2011 ve 2017'de yapılan düzenlemelerle Tüberküloz Daire Başkanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet göstermeye başladı.