05.02.2015
93 | E-Nabız Sistemi Başlatıldı
Mobil sağlık uygulamaları sağlık hizmetlerine ve bilgilerine erişimi arttıran bir çağdaş yaklaşımdır.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
05.02.2015
93 | E-Nabız Sistemi Başlatıldı
Mobil sağlık uygulamaları sağlık hizmetlerine ve bilgilerine erişimi arttıran bir çağdaş yaklaşımdır.
Sağlık alanında teknoloji giderek daha yoğun biçimde kullanılmaktadır. Elektronik Sağlık ya da kısaca e-Sağlık olarak da tanımlanan sağlık bilişim teknolojileri sağlık alanında kullanılan teknolojileri ifade etmektedir. Bunlardan bazıları; e-Reçete, e-Nabız, Çekirdek Kaynak Yönetim Sitemi (ÇKYS), Elektronik Hasta Kayıt Sistemi (EHKS), Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS), Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), Elektronik Sevk Sistemi (ESS), Karar Destek Sistemi (KDS), Elektronik Kimlik Kartı (EKK), Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS), Hastane Bilgi Sistemleri (HBS)’dir.
E-sağlık sisteminin amacı gerek sağlık personelini gerekse sağlık hizmetini kullananlara kolaylıklar sağlamaktır. Örneğin; e- Reçete, hekimlerin el ile yazdıklarını sistem sayesinde elektronik ortamda yazmalarıdır. Böylece aynı zamanda, ilaç maliyetini izlemek ve en aza indirmek de mümkün olmaktadır; 2009 yılında temelleri atılan MHRS’nin hedefi, sağlık kurumlarında tedavi öncesindeki beklemelerin ortadan kaldırılması, poliklinik önünde bekleyen hasta sayısının azaltılmasıdır; EHKS ise hastalara yönelik bütün verileri elektronik ortamda her zaman kullanıma hazır bir halde sağlık çalışanlarının hizmetine sunmayı amaçlamaktadır;
Sağlık alanında kullanılan teknolojiler aynı zamanda bilgiye kolay ulaşma amacıyla da kullanılmaktadır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca 03 Nisan 2015 tarihinde uygulamaya konulan e-Nabız (Kişisel Sağlık Veri Kayıt Sistemi) bireylerin kendilerine ait sağlık verilerini takip etmesine, tetkik, tedavi, sağlık kuruluşu ve sağlık çalışanları ile ilgili daha nitelikli bilgi edinmelerini amaçlamaktadır.
E-Nabız, web tabanlı bir bilgi paylaşım ve erişim platformudur. Bu sistem sayesinde kişilerin muayene bilgilerine ve yapılan tetkiklerine ulaşılmaktadır. Uygulama içerisinde çok fazla kullanım alanı bulunmaktır; gereksiz tetkik yapılmasının önüne geçilebilmektedir; hem hastanın hem hasta yakınlarının hem de hekimlerin hastanın geçmiş ve güncel bilgilerine ulaşabilmektedir; sağlık hizmeti alanlar, çeşitli hastanelerden aldıkları sağlık hizmetlerini e-Nabız uygulaması sayesinde değerlendirebilmekte, hastanenin ve alınan hizmetin kalitesi ile ilgili görüş ve şikâyetlerini belirtebilmektedir.
Uygulama içerisinde kullanıcının sağlık geçmişi, sağlık profili, sağlık kuruluşlarına yaptığı ziyaretleri, reçeteleri, raporları, hakları, tahlilleri, görüntüleri, kemik iliği ve kan bağışı durumları, alerjileri, acil durum notları, dokümanları ve erişim bilgilerine ait kayıtlar yer almaktadır. E-Nabız uygulaması erişim konusunda yetkiyi kullanıcıya vermektedir. Kişinin verilerinin kimler tarafından görülebileceğine kişi kendisi karar vermektedir. Bu anlamda hastanın mahremiyetine dışarıdan müdahaleler de engellenmiş bulunmaktadır. E-Nabız sistemi sayesinde kullanıcılar; randevu alabilmekte ve bu randevuları takip edebilmekte, organ bağışında bulunabilmekte, hızlı bir şekilde rapor tahlil ve röntgen sonuçlarına ulaşabilmekte, aşı kartı oluşturabilmekte, hekimlere puan (yıldız) verebilmekte, aile hekimini değiştirebilmektedirler. E-Nabız uygulaması teknolojinin gelişmesine ve sağlık hizmeti kullanıcılarının ihtiyaç duyabileceği uygulamalara bağlı olarak her geçen gün geliştirilerek daha kullanılabilir ve yararlı hale getirilmektedir.
Kaynaklar
Katkıda Bulunanlar
Son Güncellenme Tarihi: 23.06.2024