29.06.1929
17 | Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Yayımlandı
Tıp dallarında uzmanlaşmanın kuralları, eğitim süreleri ve eğitimin içeriği bu alanlardaki gelişmelere paralel olarak Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak sürekli güncellenmiştir.
Site Hazırlanma Aşamasındadır. Önerileriniz için:
29.06.1929
17 | Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Yayımlandı
Tıp dallarında uzmanlaşmanın kuralları, eğitim süreleri ve eğitimin içeriği bu alanlardaki gelişmelere paralel olarak Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak sürekli güncellenmiştir.
Osmanlı döneminde tıpta uzmanlaşmayla ilgili yasal düzenleme yoktu. Cumhuriyet döneminde 1928 yılında çıkartılan 1219 Sayılı Tababet ve Şu’abatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun bu konudaki boşluğu doldurdu; 1929 yılında ilk kez “Tababet ve İhtisas Vesikaları Hakkında Nizamname” yayınlandı. Bu ilk tüzükte uzmanlıklar öncelikle Seririyat (Klinik) (9 dal), Laboratuvar (6 dal) ve Hıfzıssıhha olmak üzere 3 ana gruba ayrılmıştı.
Söz konusu tüzük 18 yıl geçerliliğini koruduktan sonra 1947 tarihinde yürürlüğe giren “Tababet Uzmanlık Belgeleri Hakkında Tüzük” ile yürürlükten kalkmıştır Yeni tüzükte uzmanlıklar sınıflandırılmadan 22 uzmanlık dalına yer verilmiş, bunlar arasında diş hekimliği ile ilgili bazı dallar da yer almıştır. 1949 yılında çıkartılan tüzükle uzmanlık dallarının sayısı 25’e çıkartılmıştır.
1956 yılında ‘Tababet İhtisas Nizamnamesi’ yeniden değiştirilmiş ve uzmanlık sayısı 37’ye çıkartılmıştır. Bu dallar arasında diş hekimliğini ilgilendiren ortodonti dalı da vardı.1961 yılında tüzük güncellendi ve bu arada halk sağlığı uzmanlığı eklendi. Kısa bir süre sonra, 1964 yılında “Tababet İhtisas Tüzüğü”nde uzmanlık alanları daha da ayrıntılandırıldı ve ileri uzmanlık kavramına yer verildi. Bu durum günümüzdeki “ortak program” kavramının ilk adımı oldu. Bu tüzükte 3 grupta 24 özel ve 18 ileri uzmanlık olmak ürere 45 alana yer veriliyordu ve ilk kez temel tıp bilimleri kavramından söz edilmekteydi.
Tıpta uzmanlık tüzüğü daha sonraki yıllarda defalarca değiştirildi, uzmanlık alanlarının sayısı, eğitim süreleri ve programları güncellendi. 1978 yılında yapılan ve 2002 yılına kadar geçerliliğini koruyan düzenlemede ilk kez “yan dal” kavramına değinildi.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin de başladığı 2002’de son kez uzmanlık alanları ile ilgili tüzük “Tıpta Uzmanlık Tüzüğü” olarak yayınlanmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte Türkiye’deki sağlık politikaları ve örgütlenmesinde çok ciddi değişimler yaşanmıştır. Bu kapsamda tüzükle düzenlenen uzmanlık alanlarının yönetmelikle belirlenebilmesinin önü de açıldı.
Tüzük yetkisiyle kurulması planlanan "Tıpta Uzmanlık Kurulu", Danıştay tarafından iptal edilince, 2007 yılında; 1219 sayılı Tababet ve Şu’abatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun’da değişiklik yapıldı ve uzmanlık alanlarında yapılan değişiklikler 2009 yılında yasaya ek olarak çıkartılan yönetmelikte yer almaya başladı; diş hekimliği ile ilişkili uzmanlıklar ayrı bir başlık altında düzenlenmeye başlandı.
26 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'ne (TUEY) göre Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde tıpta uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir.
Günümüzde Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde 43 ana dal ve 45 yan dal uzmanlığı yer almaktadır. Yan dal uzmanlıklarının bazılarının birkaç uzmanlık dalınca verildiği dikkate alındığında yan dal uzmanlık sayısının 62’ye yükseldiği görülmektedir.
Kaynaklar
İleri Okuma için Kaynaklar
Tıpta Uzmanlık Tüzüğü https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/2.5.20024198.pdf
Wikipedia [İnternet] Tıpta Uzmanlık Eğitimi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Tıpta_Uzmanlık_Eğitimi
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.39700.pdf
Katkıda Bulunanlar
Prof. Dr. Zafer Öztek. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Son Güncellenme Tarihi: 06.04.2024